28. tammikuuta 2013

The future is bright


Tällä hetkellä usealla varmasti pyörivät päässä pohdinnat lukion jälkeisestä opiskelusta, ja koska minulta on monta kertaa aiemminkin kysytty opiskeluun ja vaihtoon liittyvistä jutuista, niin ajattelin tehdä taas hieman opiskeluaiheista postausta! Vaikka omista lukion viimeisistä hetkistä onkin jo aika monta vuotta (viisi! mitä tässä välissä on tapahtunut?), niin ne tuntuvat ihan eilisiltä...

En osaa sanoa sitä tarkkaa ajankohtaa, jolloin omat opintosuunnitelmani täysin selkeytyivät, mutta se taisi  tapahtua hiljalleen lukion toisella. Olin lähes koko peruskoulun ajan ollut sitä mieltä, että minusta tulee vaatesuunnittelija tai ainakin pukuompelija, mutta lukioon mennessäni muutuin realistisemmaksi ja ymmärsin, etten ollut tarpeeksi lahjakas luomaan kunnon uraa sillä alalla. Muotialalla työskentely oli kuitenkin ainoa vaihtoehto jonka osasin kuvitella tulevaisuuteeni (ja on edelleen) ja siksi päädyin hakemaan kauppakorkeakouluun, sekä b-vaihtoehtona myös tradenomikoulutukseen. Ahkera lukeminen ja osittain ehkä puhdas tuurikin onneksi auttoivat saamaan paikan tavoittelemassani yliopistossa.

Miksi sitten juuri kauppatieteet? Sen lisäksi, että muotibisnes on valtava, kansainvälinen toimiala, on liiketoimintaa olemassa jokaisella eri alalla joten suuntautumis- ja erikoistumisvaihtoehtoja on loputtomasti. Ja jos jollakulla on minkäänlaisia ennakkoluuloja kauppatieteiden opiskelijoista, niin ne kannattaa karistaa nyt saman tien! Mielestäni liiketoiminnan perusasioiden osaaminen ei olisi pahitteeksi yhtään kenellekään, opiskelualasta ja työstä riippumatta.

Mutta voi miten olen aina kironnut sitä tosiasiaa, että muotiliiketoiminnan opiskelua ei ole tarjolla Suomessa! Jos nyt saisin valita toisin, olisin ehkä ottanut itseäni niskasta kiinni ja vain suuntautunut ulkomaille opiskelemaan muotialaa lukion jälkeen, kuten monet Lontoossa asuvat ystäväni, joihin tutustuin vaihdossa ollessani.



Olen nyt kuitenkin saanut viime aikoina ilokseni huomata, että täälläkin ollaan pikkuhiljaa huomaamassa muotibisneksen tärkeys! Vaikka kyseisen alan kokonaista opintosuuntausta ei vielä olekaan tarjolla, on AALTO-yliopisto ottanut tarjontaansa pari muotimarkkinoinnin kurssia. Yay. Ja koska samassa yliopistossa on sekä kauppatieteiden että taideteollisen linjan opetustarjontaa, toivon, että tulevaisuudessa tätä yhteistyötä lisätään vielä enemmän ja Suomessakin aletaan kunnolla kouluttamaan muotialalle suuntautuvia henkilöitä. Tässähän melkein alkaa toivoa, että kyseinen yliopisto olisi ollut olemassa jo silloin kuin itse pänttäsin pääsykokeisiin! Aika pirun mielenkiintoiselta vaikuttavia ovat nuo englanninkieliset maisteriohjelmatkin... Itse kun toisinaan kaipaisin kyllä opiskeluun myös sitä luovaa ja taiteellista puolta, kun liika akateemisuus alkaa puuduttamaan.


Jos siis jotakuta ollenkaan kiinnostaa kaupallinen ala ja varsinkin muodin vähittäiskauppaan erikoistuminen, en voisi enempää suositella kauppatieteiden koulutusta. Varsinkin kun Suomessakin on viime aikoina havahduttu muotiyritysten potentiaaliin maabrändäyksessä ja taloudessa, niin uskon ja toivon, että muutaman vuoden sisällä täälläkin suhtauduttaisiin paljon myönteisemmin kyseiseen alaan ja panostettaisiin sen koulutusmahdollisuuksiin. Hienoa nähdä, että ainakin Aalto-yliopisto on tähän jo ryhtynyt!

P.s. lisää opiskeluun liittyviä postauksia löytyy ao. tunnisteiden kautta, muun muassa itse pääsykokeesta ja vaihtoon lähtemisestä

Kuvat: WeHeartIt

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sing your song: