9. elokuuta 2011

Lontoossa asumisesta


Hassua nyt viime päivien uutisten valossa alkaa kirjoittamaan siitä, miten paljon olen nauttinut täällä Lontoossa asumisesta! Jotkut teistä kuitenkin ehkä harkitsevat täällä asumista jossakin vaiheessa, joten ajattelin kertoilla hieman käytännön asioista joita täällä on tullut vastaan... ja näistä vinkeistä voi olla hyötyä ihan vain tänne vierailemaan tulevillekin :)

En ole koskaan tuntenut oloani täällä turvattomaksi, enkä itse asiassa vielä nytkään, vaikka ympäri kaupunkia riehutaankin. Tosin olen aika iloinen siitä, että satuin muuttamaan Tottenham Halesta juuri hetki sitten pois! Asuntoa etsiessä kannattaa siis pitää mielessä eri kaupunginosien ominaisuudet ja maineet. Mitä kauemmas keskustasta menee, sitä edullisemmaksi asuminen käy, mutta silloin täytyy ehkä tinkiä alueen viihtyvyydestä ja joskus valitettavasti turvallisuudestakin.

Kimppakämpän löytäminen kävi onneksi itseltäni suht vaivattomasti, mutta asuntoilmoituksia katsoessa kannattaa muistaa, että kaikenlaisia huijareita on asuntomarkkinoilla liikkeellä. Jos siis jokin paikka tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti on. Kalleinta on asua 1-vyöhykkeellä, joten jos jotain "asuntoa" tarjotaan ihan pilkkahintaan, se on todennäköisesti vaatekomero tai sitä ei oikeasti ole olemassa... Eli ei todellakaan mitään rahansiirtoja esim. Western Unionilla ennen asunnon näkemistä ja virallisen sopimuksen tekemistä.

Asuminen on kuitenkin asuntojen kokoon ja laatuun nähden aika kallista, mutta minkäs sille voi tämän kokoisessa kaupungissa... Edullisen asuinpaikan löytäminen on aika lailla kiinni tuurista ja siitä, että vastaa mahdollisimman nopeasti kiinnostaviin ilmoituksiin.

Toinen ongelma saattaa olla, että jotkut vuokranantajat vaativat brittiläisen pankkitilin omaamista, mutta pankkitilejä on vaikea saada avatuksi ilmanvakituista osoitetta. No joo. Multa ei onneksi paikallista pankkitiliä vaadittu, sillä opiskelijoille asuntoja vuokraavat eivät niitä yleensä vaadi.

Kaupungissa on onneksi erittäin toimiva julkisen liikenteen verkosto ja liikkumaan pääsee hyvin metron lisäksi busseilla ja overground-junilla. Vaikka jokin kaupunginosa näyttäisi ensin sijaitsevan kaukana keskustasta, sinne voi kuitenkin päästä yllättävän nopeasti.
Liikkumiseen siis kannattaa ostaa Oyster Card (myös turistien), sillä pantti maksaa vain £5, jonka saa siis kortin palautettuaan takaisin, ja rahan voittaa takaisin jo parin matkan jälkeen. En suosittele ostamaan niitä paperilippuja ollenkaan! Ja Englannissa asuvat opiskelijat saavat Oyster Student cardin, jolla saa 30% alennusta matkoista...

Siinä nyt tuli tärkeimmät asiat mieleen, yritän piakkoin myös tehdä tiivistelmän menneen vuoden opinnoistani ja kokemuksista vaihtovuodesta! Opiskelu- ja muotimarkkinointi-tagien alta löytyy kuitenkin jo aika paljon infoa aiheesta, jos ette jaksa odottaa... :)

4 kommenttia:

 1. moikka. voitko kertoa tosta opiskelijoiden oysterista? käytän bussia vain viikonloppuisin, joten onko mun järkevämpää ladata vain kortille rahaa vai hankkia opiskelija-oyster? kiitti :)

  VastaaPoista
 2. Student Oysterilla saa alennuksen vaan travelcardeista, joten jos käyttää pay-as-you-go-vaihtoehtoa niin on ihan sama, käyttääkö opiskelijakorttia vai normaalia sellaista... :)

  VastaaPoista
 3. Voiko tästä kysyä kysymyksiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki, jos tulee jotain mieleen niin vastaan parhaani mukaan :)

   Poista

Sing your song: